VIA University College

Hvad vil du være? Test din karrieretype

Hvad vil du være? Find din karrieretype

Er du i tvivl om, hvilket job og hvilken uddannelse der passer til dig? Så få hjælp til at kortlægge dine værdier. Brug vores refleksionsværktøj, og find din karrieretype!

Karriere handler om din personlige vej gennem arbejdslivet. Lige fra valg af uddannelse til du engang om mange år går på pension. Men karriere er ikke afgrænset til arbejdslivet – det handler om hele dit liv, og hvordan du gerne vil skrue det sammen. Hvem vil du gerne være?

Uanset hvad du har af værdier i dit liv, er det vigtigt, at du er bevidst om, hvad der betyder mest for dig. Ellers er det svært for dig at vurdere, om et skridt er i den rigtige eller i den forkerte retning.

 Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive 

Vær opmærksom på, at værdier, præferencer og behov ofte skifter i løbet af livsfaserne. Fx er du måske indstillet på at arbejde meget, når du er nyuddannet. Men når du får børn, vægter du måske privatlivet højere og foretrækker at kunne gå tidligt fra jobbet. Hvilken rolle skal arbejdet spille i DIT liv?

De fem karrieretyper

Find de udsagn, der stemmer overens med dine værdier, og se, hvilken karrieretype der passer bedst på dig. Du kan bruge resultatet som en vejviser og en hjælp til at styre dine tanker om, hvem du er, og hvor du gerne vil hen i forhold til uddannelse og job.

 Frihedsfuglen

 • Jeg ønsker en karriere, der giver mig frihed til at gøre tingene på min egen måde uden at være begrænset af rammer og regler i virksomheden
 • Jeg ønsker en karriere, der giver mest mulig frihed til at vælge mine egne arbejdsopgaver, arbejdstid med mere
 • Jeg vil hellere sige op end tage et job, der reducerer min selvstændighed og frihed

 Den tryghedselskende

 • Sikkerhed og tryghed er vigtigere for mig end frihed og selvstændighed
 • Det er vigtigt for mig at blive boende i mit eget område frem for at flytte på grund af nyt arbejde/uddannelse
 • Jeg trives bedst med at løse klart definerede opgaver, som jeg kan planlægge i forvejen

 Idealisten

 • Det vigtigste for mig er at bruge mine evner og færdigheder til at hjælpe andre
 • Jeg ønsker en karriere, der giver mig mulighed for at engagere mig i og arbejde for en vigtig sag
 • Jeg ønsker en karriere, der bidrager til et bedre samfund

 Iværksætteren

 • Det vigtigste for mig er at kunne skabe eller opbygge noget, som er helt mit eget værk eller min egen ide
 • Jeg har altid drømt om at starte og opbygge min egen virksomhed
 • Jeg føler størst tilfredsstillelse i mit arbejde, når jeg kan skabe noget, der er et resultat af mine egne ideer og min egen indsats

 Livsnyderen

 • Jeg vil hellere sige min stilling op end have et arbejde, der går ud over mit privat- og familieliv
 • Jeg ønsker en karriere, der giver mulighed for at integrere personlige, familie- og arbejdsmæssige behov
 • Det er vigtigere for mig at skabe ligevægt mellem krav på arbejdet og krav i privatlivet end at opnå en høj lederstilling

 Læs også: Hvilken karrierevej passer til dig?

Hvis du vil vide mere

Når du har identificeret din primære karrieretype, er næste skridt at finde ud af, hvordan resultatet matcher de tanker, du har om uddannelsesvalg og drømmejob. Brug din karrieretype aktivt, og hav den med i bevidstheden (eller på papir), når du laver research.

 • Tag til Åbent Hus på de uddannelser, du seriøst overvejer at søge ind på, og drøft dine tanker og ønsker med studievejledere og nuværende studerende. Se hvor og hvornår, der er Åbent Hus på ug.dk
 • Kontakt e-vejledningen, der tilbyder digitale møder, vejledning på Facebook og chat. Spørg ind til karrieremulighederne for de uddannelser, du har i tankerne.

 Se flere muligheder for at besøge en uddannelse og prøve studielivet af 

Få hjælp til dit studievalg. Hent vores e-bøger
Hvilken uddannelse passer til dig? Tag testen
Er du klar til at søge ind? Tag quizzen

KATEGORIER

OM BLOGGEN

Dinstudievej.dk er for dig, der står over for at vælge videregående uddannelse. Vores ambition er at hjælpe dig med at blive mere afklaret og inspirere dig til at træffe det rette studievalg.

Dinstudievej.dk er udviklet af VIA University College, Danmarks største professionshøjskole.

Læs mere om vores uddannelser på via.dk

SENESTE INDLÆG

2017-12-21T14:27:05+01:00Karriere, Studievalg|