VIA University College

Hvilken karrierevej passer til dig?

karriereveje

Karriere kan se ud på mange forskellige måder og handler om hele dit liv – ikke kun dit arbejdsliv. Her får du overblik over 4 forskellige karriereveje. Find den vej, der passer bedst til dig og dine værdier.

Engang var karriere lig med at bevæge sig opad i arbejdslivet. Hele tiden at stræbe efter et job med større ansvar, højere løn og mere status. I dag handler karriere (heldigvis) om meget andet og mere end det.

Karriere handler om hele dit liv, og hvordan du gerne vil leve det. Hvilken rolle skal jobbet have i dit liv? Og hvilke veje vil du gå? Tro ikke, at du kan planlægge din karriere ned til mindste detalje – de fleste går en snørklet vej med mange forskellige erfaringer undervejs. Ofte er de første skridt de sværeste.

Et par gode råd er, at du skal gøre en indsats for at blive heldig med vilje. Og du skal gribe de chancer, der byder sig undervejs.

Her er 4 karriereveje. Overvej hvilken vej, der passer bedst til dig:

Ekspertkarrieren

  • I ekspertkarrieren har du et stabilt og loyalt engagement til den samme profession, som du fastholder hele arbejdslivet. Samtidig identificerer du dig i høj grad med karrierevalget (fx ingeniør, lærer, sygeplejerske).
  • Det betyder mere for dig at være dygtig og opleve succes med dit arbejde, end at bevæge dig opad i hierarkiet mod mere ansvar. Det vigtigste for dig er at mestre færdigheder, viden og arbejdsopgaver.

Den opadgående karriere

Den opadgående karriere har fokus på bevægelse op ad den traditionelle karrierestige i arbejdspladsens hierarki. For dig er det vigtigt at skabe resultater og have ansvar og magt.

Forfremmelser er noget, du stræber efter. For dig er succes ensbetydende med at nå højere niveauer med øget ansvar, autoritet og ledelse.

 Få mere inspiration i e-bogen: Hvad kan jeg blive 

Den udviklende karriere

  • Den udviklende karriere er en karriere, hvor du finder din egen vej gennem forskellige forandringer og perioder (5-10 år) i arbejdslivet. Hvert nyt karrierevalg bygger oven på dine tidligere valg for at udvikle nye færdigheder.
  • Forandringerne i din karriere involverer som regel både udviklingen af nye kompetencer og nye måder at bruge dine tidligere erfaringer på. For dig handler succes om at finde nye områder, hvor du kan bruge din eksisterende viden innovativt. Du betragter karriere som en personlig udviklingsrejse.

Den frie karriere

  • Den frie karriere er den mest forandringsorienterede og mindst traditionelle karrierevej. For dig er forandringerne i karrieren varierede og uafhængige af hinanden.
  • Du er meget mobil og omstillingsparat. Du oplever, at energien ligger i forandringen og uafhængigheden. Variation er ensbetydende med succes. Din karriere er en fri og personlig rejse.

 Læs også: Test din karrieretype

Få hjælp til dit studievalg. Hent vores e-bøger
Hvilken uddannelse passer til dig? Tag testen
Er du klar til at søge ind? Tag quizzen

KATEGORIER

OM BLOGGEN

Dinstudievej.dk er for dig, der står over for at vælge videregående uddannelse. Vores ambition er at hjælpe dig med at blive mere afklaret og inspirere dig til at træffe det rette studievalg.

Dinstudievej.dk er udviklet af VIA University College, Danmarks største professionshøjskole.

Læs mere om vores uddannelser på via.dk

SENESTE INDLÆG

2018-01-09T11:28:50+01:00Karriere|