Er du på jagt efter studiebolig? Få 8 tips til boligjagten

Indrømmet. At finde studiebolig kan være svært. Det kan være en pænt stressende oplevelse at gå på jagt efter studiebolig sammen med tusindvis af andre unge op til studiestart. Især hvis du leder efter lejlighed eller kollegieværelse i en af de store studiebyer, hvor der er rigtig mange, der akkurat lige som dig gerne vil bo både centralt, billigt og selvfølgelig så tæt på studie som overhovedet muligt.

Studerende sidder i vindueskarm og kigger ud på etagebygning

Det kan derfor være nødvendigt at gå på kompromis med drømmeboligen til en start. Men det kræver, at du har gjort op med dig selv, hvad der betyder mest for dig, når det handler om studiebolig. Er nærhed til studiet vigtigt? Eller er cykelafstand og god motion en fin løsning for dig? Vil du betale dyrt for at bo småt men centralt? Eller vil du hellere spare penge og få mere plads uden for centrum?

Heldigvis er der rigtig mange ting, du selv kan gøre for at blive afklaret og komme nærmere drømmen om den helt rigtige studiebolig. En bolig som vel og mærke matcher både dine ønsker og din pengepung.

Her får du 8 gode råd, der kan hjælpe dig med at finde den rette studiebolig

Forbered dig

Start med at skrive dine ønsker og krav til studiebolig ned. Er du til delelejlighed eller kollegium? Er eget køkken et krav? Og hvad med udearealer eller altan? Find ud af hvilke krav, der er vigtige for dig og hvilke, du kan gå på kompromis med.

Begynd boligjagten tidligt

Jo tidligere, du går i gang, jo bedre er dine chancer for at finde den gode studiebolig. Du får eksempelvis et stort forspring, hvis du et år inden studiestart skriver dig op til et kollegieværelse. Hos mange almene boligselskaber kan du allerede i en alder af 15 år bliver skrevet på venteliste til en lejebolig.

Få mere inspiration i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

Afsøg alle muligheder

Boligsøgning er nøjagtig lige som jobsøgning – hårdt arbejde. Sørg for at være aktiv på de forskellige boligportaler, på sociale medier og brug dit netværk. De fleste større byer har kollegiekontorer eller portaler for ungdomsboliger, hvor du kan ansøge om bolig. Få overblikket over alle boligportaler i Danmark på boligportaler.dk. Portalen findkollegie.dk har samlet mere end 600 kollegier, studieboliger og ungdomsboliger i Danmark. Hvis du tilmelder dig en boligportal, er det en gode idé at filtrere søgningen, så man kan få et bedre overblik over de studieboliger, man er interesseret i. I forlængelse af det, kan du indstille portalen til at give dig en notifikation hver gang, der kommer en ny studiebolig, som passer dine boligkriterier. 

Vær fleksibel

Der er stor rift om de billigste, centralt beliggende boliger i alle de store studiebyer. Vær derfor indstillet på at gå på kompromis og vær ikke bange for at undersøge alternative muligheder. Du kan fx søge lidt længere fra centrum eller overveje alternative boligtyper. Overvej om du kan cykle eller pendle til studiet mod til gengæld at få en større og billigere bolig.

Tjek, om der er boliggaranti i din studieby

En række studiebyer tilbyder boliggaranti til nye studerende. Garantien betyder, at du rykker frem i køen og får tilbudt en kollegie- eller ungdomsbolig inden eller kort tid efter studiestart. Ikke alle byer tilbyder boliggaranti, så tjek hos den kommune, du flytter til.

Flyt sammen med andre

Gå efter fællesskabet og flyt i delelejlighed eller kollektiv sammen med andre. Det giver flere muligheder og bedre økonomi, når I er flere om at dele huslejen, udgiften til internet, tv-pakke med mere. Er du i tvivl om regler og rettigheder på huslejeområdet, kan du søge hjælp og rådgivning hos Lejernes Landsorganisation

Læs også: Bekymret for din studiestart? 4 råd, der hjælper dig godt i gang

Start med en midlertidig bolig

Fortvivl ikke, hvis den helt perfekte studiebolig lader vente på sig og kalenderen peger på studiestart. Det kan faktisk være helt fint at starte med en kortere fremleje, mens du undersøger byen nærmere og finder ud af, hvilket kvarter, der passer bedst til dig. Det er alligevel de færreste, der bor det samme sted i hele deres studietid.

Undgå at blive snydt

Brug din sunde fornuft og sørg altid for at se boligen selv, inden du underskriver kontrakt. Vær opmærksom på, at der er regler for, hvor høj huslejen må være. Forhør dig hos huslejenævnet i den kommune, du flytter til. Overfør depositum og husleje via din bank, aldrig kontanter. Du skal aldrig betale penge under bordet. Det er ulovligt, og du har ingen juridisk mulighed for at få pengene retur. Husk altid at læse lejekontrakten grundigt igennem, så du er sikker på, den stemmer overens med det, du har aftalt med udlejer ved fremvisning. Er du i tvivl om regler og rettigheder på huslejeområdet, kan du søge hjælp og rådgivning hos Lejernes Landsorganisation.