Vælg den rigtige studieby - 4 ting, du bør tage med i dine overvejelser

Én ting er at vælge den rigtige uddannelse. Men hvordan finder du ud af, hvilken studieby der passer til dig? Her har vi samlet en række ting, du bør overveje.

studerende går på vejen

Hvilken studieby passer til mig?

Det er umuligt at svare på hvilken studieby, der er Danmarks bedste – det er naturligvis helt subjektivt. Men der er alligevel en række kriterier, du kan tage med i dine overvejelser, når du skal vælge i hvilken by, du vil tilbringe din studietid. Og husk så, at valg af studieby naturligvis kommer i anden række – efter du har valgt den rette uddannelse.

I Danmark er chancen stor for at drømmestudiet findes flere steder i landet. Det gør det muligt for dig at vælge den studieby som passer perfekt til dig. Er det for eksempel jurist, du vil studere, kan du vælge mellem København, Odense, Aalborg og Aarhus. Den kommende psykolog kan slå sig ned i København, Odense, Roskilde, Aalborg og Aarhus. Vil du derimod være sygeplejerske kan du vælge mellem hele 15 forskellige uddannelsesbyer.

 Få mere inspiration til dit studievalg i e-bogen: Den ultimative guide til dit studievalg

Hvad betyder studieby for dig?

Ligesom med valg af studie er det en god idé at tænke igennem, om og hvor du ønsker at flytte hen. Hvor vigtigt er det for dig at have familie i nærheden? Nyder du, at der sker en masse omkring dig, eller har du det bedst, når du har overblik og ro? Sætter du pris på at bo billigt og til gengæld have luft i økonomien til fx at rejse? Eller er det vigtigt for dig at bo centralt og helt tæt på studiet? Hvad med naturen? Og måske vigtigst: Hvor kan du læse den uddannelse, du drømmer om?

Her har vi samlet 4 ting, du bør overveje:

1. Hvad er vigtigt for dig?

Ligesom med valg af uddannelse er det en god idé at tænke igennem, om og hvor du ønsker at flytte hen. Hvor vigtigt er det for dig at have familie i nærheden? Nyder du, at der sker en masse omkring dig, eller har du det bedst, når du har overblik og ro? Hvad med naturen? Og måske vigtigst: Hvor kan du læse den uddannelse, du drømmer om?

2. Økonomi og bolig

Hvis sammenhæng mellem pris og kvalitet er vigtig for dig, skal du overveje at flytte til en af de mindre studiebyer. Aarhus og København er landets absolut dyreste studiebyer, og her kan du regne med at skulle betale i omegnen af det dobbelte af, hvad en tilsvarende bolig koster i de mindre byer.

Det kan også være svært at finde bolig i Aarhus og København, og måske skal du starte i en midlertidig fremleje eller langt uden for byen. I flere af de mindre studiebyer er du garanteret en billig studiebolig, og du får dermed mere råderum i økonomien til alt det sjove.

 Få mere hjælp i indlæggene: Gode råd til livet på SU , Godt at vide om SU og 8 tips til boligjagten

3. Sport og fritid

Er du typen, der gerne vil dyrke din fritidsinteresse udendørs i smuk natur? Det kan være, du nyder at løbetræne, cykle eller ro kajak? Eller måske vil du gerne finde en badmintonmakker eller hooke op med et nyt fodboldhold?

I alle landets studiebyer er der rig mulighed for at blive en del af et aktivt foreningsliv sammen med andre, der deler dine interesser. På dgi.dk kan du tjekke, hvilke idrætsforeninger, du finder i de forskellige byer. Mange uddannelsesinstitutioner har desuden lokale idrætsforeninger, som du kan blive en del af som studerende.

4. Kulturtilbud og studiemiljø

Der er ingen tvivl om at landets største byer har masser at byde på, når det gælder kulturtilbud, cafeer og pulserende natteliv.

Selvom du vælger en mindre studiebyer, skal du dog ikke være bange for at gå glip af noget. Du bliver nemlig del af et helt særligt miljø som studerende, hvor fester og sociale arrangementer på studiet er en naturlig del af studielivet.

De fleste studiebyer har desuden studenterhuse. De fungerer som et naturligt samlingssted for byens studerende i hverdagen og til fest, og er ofte placeret centralt i hjertet af byen.

 Læs også: Skal du vælge uddannelse? – husk at undersøge studieformerne